čtvrtek 21. dubna 2011

Slováci si nezaslúžia štát, ak ...

nedokážu rozoznať a zablokovať snahy politikov o zneužitie postavenia, či majetkový prospech. Volebné právo nie je len právom účasti na voľbách, ale aj právom, ktoré umožňuje zbaviť politika moci, ak ju zneužíva vo svoj prospech, či prospech spriaznených osôb.

Necelý rok vlády pravicového bloku jasne ukázal niekoľko vecí - Iveta Radičová je formálnou premiérkou, za ktorú i naďalej rozhoduje Ivan Mikloš, alebo Mikuláš Dzurinda ... Richard Sulík nemá žiadne páky na splnenie sľubov, ktorými sa SaS získala voličov a dostala sa nielen do parlamentu, ale aj vlády ... KDH a Most sú strany mnohých záujmov, ale bez reálnej moci a vplyvu na dianie v koalícii.

Čo nás vlastne čaká ? V podstate nemáme veľmi na výber - len dve nočné mory, buď pokračovanie vlády nepripravených a postupný výpredaj zostatku štátneho majetku, alebo návrat Róberta Fica k moci. Hoci, v pozadí existuje jedno riešenie, ktoré by mohlo viesť k reálnym a potrebným zmenám - odstúpenie vlády, zriadenie úradníckej vlády a zmeny v zákonoch, ktoré by znemožnili návrat ľudí k moci, najmä tých, čo okrem klamstva a vlastného prospechu nepoznajú nič - a sem patria prakticky všetci poslanci v parlamente, a samozrejme aj bývalí či súčasní členovia vlád.
Na to však treba jednu podstatnú zmenu - Slováci si musia uvedomiť, že ak chcú skutočne byť štátotvorným národom, s vlastnou hrdosťou a schopnosťou rozhodovať o svojom osude, musia konečne nájsť odvahu vyjsť do ulíc a dať najavo svoju nespokojnosť. V opačnom prípade je úplne jedno, či žijeme v samostatnom Slovensku, alebo sme súčasťou niekdajšieho Uhorska - obyčajnému človeku je stále mizerne, a jeho život nemá väčšiu cenu ako fajka dymu.

Pochopíme to niekedy ?